خانه کاربردها سامانه هشدار سریع زلزله

باتوجه به شدت خسارات ناشی از زمین‌لرزه که از مخربترین و ناشناخته‌ترین پدیده‌های طبیعی است، آگاهی از وقوع زمین‌لرزه، حتی درحد چند ثانیه نیز می‌تواند در کاهش خسارات جانی و مالی تأثیر بسزایی داشته باشد. از جمله تأثیرگذاترین اقدامات قابل انجام در این بازه زمانی می­توان به  موارد زیر اشاره نمود:

الف- هشدار به افراد جهت:

-         حفظ جان و پیشگیری از صدمات

-         جلوگیری از سقوط اجسام غیرسازه­ای

ب - هشدار برای فضاهای عمومی جهت:

-         قطع شیر اصلی گاز و آب به منظور جلوگیری از آسیب و آتش­سوزی

-         فعال کردن و قفل/باز کردن درهای الکترونیکی جهت حفظ دارایی­ها و نجات افراد

-         جلوگیری از رخداد حادثه در اتاق عمل

-         متوقف کردن فعالیت­های صنعتی

-         حفاظت از سامانه حمل و نقل

-         باز گذاردن درهای مهم که در اثر تغییر شکل سازه ممکن است عملکرد خود را از دست بدهند مانند درب پارکینگ ایستگاه­های آتش­نشانی

-         فعال کردن ژنراتورهای تولید برق اضطراری

-         حفاظت از منابع آب و سوخت

-         متوقف کردن آسانسورها در نزدیکترین طبقه

-         متوقف کردن قطارهای درحال حرکت

 

ماهیت سامانه هشدار سریع

ایده اصلی هشدار زلزله بر پایه دو اصل مهم فیزیک استوار می­باشد. اولین اصل تفاوت سرعت موج غیرمخرب زلزله (امواج P) با امواج مخرب زلزله (موج S یا امواج سطحی) می­باشد. بر این اساس همیشه یک تأخیر زمانی برای رسیدن امواج مخرب زلزله نسبت به امواج اولیه وجود داشته و در این بازه زمانی می­توان از وقوع زلزله در یک منطقه مشخص مطلع شد. در چنین شرایطی هر چه سایت مورد نظر فاصله بیشتری نسبت به مرکز زلزله داشته باشد، زمان هشدار بیشتری فراهم خواهد شد. به عنوان نمونه برای سایتی که در فاصله 80 کیلومتری نسبت به رومرکز زلزله قرار دارد زمانی در حدود 15 ثانیه تنها ناشی از این اختلاف سرعت امواج در اختیار خواهیم داشت. دومین اصل بر پایه اختلاف سرعت امواج رادیویی و امواج زلزله است. امواج رادیویی با سرعتی بیشتر نسبت به امواج زلزله منتقل خواهند شد، بنابراین می­توان قبل از رسیدن امواج زلزله به منطقه هدف، به کمک امواج رادیویی هشدار زلزله را به مناطق دورتر اعلام نمود. البته لازم به ذکر است که زمان هشدار، به الگوریتم مورد استفاده در سامانه هشدار سریع نیز وابسته است. بطور کلی در سامانه­های هشدار سریع از دو الگوریتم برجا (تک ایستگاهی) و ناحیه­ای (شبکه لرزه­ای)  استفاده می­شود.



به ما بپیوندید